tiistai 26. syyskuuta 2017

Ponikerholaisten tietopläjäys


Ponikerholaisten tietopläjäys nahanhoidosta 



 
Ponikerholaiset huoltavat kerhoissa suitsia, satuloita ponien valjaita ja ovat keränneet kerhossa tietoa nahanhoidosta tähän artikkeliin.

Ponien varusteiden nahka on tehty korkealaatuisesta nahasta niinkuin hevosvarusteet yleensä ja vaativat hoitoa kestääkseen pitkään.
Ponien nahkavarusteiden hoito on hauskaa, se nahan ja hoitotuotteiden tuoksu on miellyttävä ja tuovat mukanaan muistoja niistä kerroista kun tallilla puuhasteltiin yhdessä, sempä takia tämä työ on aikuistenkin kerholaisten joilla on muistoja lapsuudessa tapahtuvasta hevostelusta  mielestä mukavaa puuhaa. 

Nahan pahimmat viholliset ovat lika, esim hiki, kuola, kura, ja se miten nahkaa säilytetään esim kuinka kostea on varastointitila ja liika öljyäminen on pahasta.
Poneista irtoava hiki kuluttaa nahkaa ja ompeleita sekä kuivattaa nahasta sen luontaisen rasvan, mutta ponien erittämä tali ei ole haitallista sillä se on rasvaa.
Vasta kun talia on runsaasti, se kannattaa puhdistaa pois.
Satula tarvitsee pesua ja rasvausta harvemmin kuin muut varusteet, sillä usein satulahuopa imee suurimmat hiet.
Jos satulahuopa on hiestä märkä satulan voi tarvittaessa pyyhkiä kostealla käytön jälkeen.
Tämä tehdään vain silloin kun satula on silmin nähtävästi kurassa.
Nahkavarusteita ei yleensä pestä juoksevan veden alla tai upoteta vesiämpäriin ellei ne sitten ole tosi kurasia ja likasia.jos kuraa ei huuhdella ensin pois lika voi vaurioittaa varusteen pintaa 



Oletko kuullut sanonnan , missä voi sulaa siinä nahka palaa ? 


Sopiva säilytyslämpötila nahkavarusteille on 12-18 astetta ja sopiva paikka on kuiva ja ilmava tila siksi vanha kunnon sanonta missä voi sulaa siellä nahka palaa pitää edelleen paikkansa. 
Tätä korkeammassa lämpötilassa nahka kuivuu kovaksi koppuraksi eikä sitä voi enää pelastaa. 

Vastinhihnat ovat jälleen poikkeus, sillä ne pitää jättää huollon ulkopuolelle jotta ne säilyvät jäykkinä, niistä irrotetaan vain näkyvä lika kostealla sienellä tai pyyhkeellä, enempi hoito pilaa hihnat. 
Uudet varusteet kannattaa pestä kevyesti ja rasvata ennen käyttöönottoa.
Kaupassa myytävissä varsteissa on usein kiiltävä lakkapinta jonka tarkoitus on vain saada tuote näyttämään hyvältä ja uutuuttaan kiiltävältä.
Lakkapinta on kuitenkin liukas ja se kannattaa rasvata pois ennen ensimmäist' käyttöä.
Jalustinkoukut ja lukot tarvitsevat myös huoltoa aikaa myöden koukku saattaa jumittua  

Hyvä nahanhoitotuote on hyvä käsillekkin 
Markkinoilla on lukemattomia nahanhoitotuotteita ja niiden joukosta löytyy kaikkea mahdollista , osassa voi olla jopa luottimia mukana jolloin ne eivät hoida nahkaa.
On hyvä tutustua tuoteselosteeseen ennenkuin tekee ostopäätöksen.
jos tuoteselosteesta löytyy vaseliini tai mineraaliöljy se kannattaa jättää kauppaa.
Eläinperäiset rasvat ovat luontaisia nahanhoitotuotteita esim lanoliini jota on lampaiden rasvaisessa villassa, myös glyseriini on kosteutta sitova aine jota käytetään käsivoiteissa pehmentävän vaikutuksen ansiosta.
Kaupassa tuotetta kannattaa haistella jos mahdollista tuoksun kuuluisi olla mukavan rasvainen, jos tarjolla on testeri voit kokeilla sitä. Minä itse luotan kauan markkinoilla oleviin tuotteisiin koska ne eivät voi olla huonoja.

Rasvojen lisäksi markkinoilla myydän öljyjä Pääsääntönä voidaan pitää että öljyä voi käyttää paksulle nahalle ja rasvaa ohuempaan nahkaan. Öljy on rasva ainetta siinä kuin kiineä nahkakin. mutta sen haittapuoli on että se voi liiallisesti käytettynä veltostuttaa nahan. Rasvan kanssa ei tule samaa ongelmaaVäriaineet on kuitenkin helpointa sekoittaa öljyyn jos niitä haluaa käyttää joku mustien nahkavarusteiden omistaja saattaa haluta piristää kauhtumaan päässyttä varustetta mustalla nahanhoitoöljyllä muista että jos tahraat vaatteesi sitä on vaikea puhdistaa. 



Määräaikaishuoltoakin tarvitaan 

Kuukauden tai kahden välein riippuen varusteiden käytöstä olisi hyvä tehdä määräaikaishuolto varusteille.
Jos poni juoksee itsensä hikeen kerran viikossa on varusteet hyvä puhdistaakerran kuukaudessa ja jos poni on kevyemmällä käytöllä niin kerran kahdessa kuukaudessa riittää. Paitsi satula harvemin.
Huollossa varusteet puretaan osiin jotta päästään solkien alle, liian usein tehty pesu ja rasvaus kuluttaa liikaa nahkaa.

Pese näin : 


  • Ota esille kaksi sientä ja pesuliina joista toinen on puhdasta vettä varten ja toinen saippuasienen kostutusta varten. Pyyhi pestävä alue puhtaalla, lämpimällä vedellä kostean sienen ja liinan avulla ( Ei froteepyyhe ) Lämmin vesi aukaisee nahan huokoset. Levitä sitten nahalle satulasaippuaa ( Lue ensin ohje purkin kyljestä ) Heikkolaatuinen nahka imee itseensä enemmän vettä kuin hyvälaatuinen. 

  • Levitettäessä saippuaa kiinnitä huomiota ompeleisiin, ovatko ne ehjät . tarkasta myös solkien kunto. Katso tässä vaiheessa tarvitseeko jokin kohta korjausta ja onko nahka päässyt kuivumaan eli onko nahka koppuraa. 
  • Ota sen jälkeen käyttöön puhdas vesi ja pyyhi varuste kostealla.Tätä voi sanoa huuhteluksi sillä tarkoitus on pyyhkiä saippua pois Huuhteluvesi saa olla viileää tai jos haluat olla persuteellinen pyyhi ensin lämpimällä ja sen jälkeen viileällä vedellä.
  • Jätä varuste kuivumaan huoneenlämpöön. anna sen kuivahtaa itsekseen vastusta kuisausta pyyhkiä varuste kuivaksi. Sen pitää saada kuivua itsekseen hitaasti, jos varuste tarvitsee korjausta se korjataan tässä välissä eli pesun jälkeen ennen rasvausta. 
  • Mikäli korjattavaa ei ole voidaan siirtyä rasvaamiseen. Sopiva hetki on silloin kun nahka vaikuttaa kuivalta mutta tuntuu hieman viilealtä käteen.Satulaa hoitaessa pitää muistaa että siinä toppausosia tai istuinta ei saa rasvata ettei rasva imeytyisi villoihin. Myös vastinhihnat jätetään hoitamatta vain siiven toppauksettomat osat ja jalustin hihnat rasvataan.

Ei tämä varustehuolto niin vaikeaa olekkaan kun muistaa nämä muutamat jutut ..


Hyvää kerhopäivää 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.